VN-deskundige: Israël pleegt oorlogsmisdaden in Palestijnse gebieden

Print
Het Israëlische nederzettingenbeleid in de Palestijnse gebieden en het vernietigen van huizen en landbouwgronden van Arabieren zijn oorlogsmisdaden. Dat zegt VN-onderzoeker Miloon Koothari, deskundige op het gebied van volkshuisvesting van de VN-Mensenrechtencommissie.
In een vrijdag in Genève gepubliceerd rapport stelt de VN-deskundigen bovendien dat Israël de huidige crisis in het Midden-Oosten aangrijpt om zijn greep op de bezette gebieden te verstevigen. De Israëlische ambassadeur bij de VN in Zwitserland, Yaakov Levy, ontkent de "wilde verzameling van eenzijdige beschuldigingen" in het VN-rapport.

Israël heeft na de Zesdaagse Oorlog in 1967 ongeveer honderd joodse nederzettingen gebouwd in de Palestijnse gebieden, waar ongeveer 200.000 kolonisten wonen. VN-onderzoeker Miloon Kothari stelt dat in de Palestijnse gebieden het oorlogsrecht van toepassing is, dat de vernietiging van huizen en eigendommen van burgers verbiedt, alsook de kolonisatie van veroverd land. Ook vernielt Israël Palestijnse landbouwgronden en wordt met grote regelmaat de watervoorziening van de Palestijnse gebieden onderbroken, aldus Kothari.