Gevechten in hoofdstad Congo

Print
Bij gevechten tussen rebellen en het Congolese regeringsleger zijn in de hoofdstad van de Republiek Congo vrijdag volgens ooggetuigen zeker vijf burgers om het leven gekomen. Het is de eerste keer sinds het oplaaien van de burgeroorlog in maart dat de rebellen een aanval doen op Brazzaville. Het leger zegt dat de aanval was gericht op een grote legerbasis even ten zuiden van de hoofdstad, in de buurt van het vliegveld, dat wegens de gevechten tijdelijk gesloten is, aldus een woordvoerder van de luchtvaartautoriteiten.
President Denis Sassou-Nguesso is het land uit in verband met een bezoek aan de Werelvoedseltop in Rome, die gisteren werd afgesloten. Hij wordt vrijdag terugverwacht.
Sassou-Nguesso, die in 1997 de macht greep in het land en in maart de verkiezingen won, heeft te kampen met de hevigste opstand sinds in 1999 een einde kwam aan de laatste van drie burgeroorlogen. Een van de facties die in 1999 een staakt-het-vuren tekenden, nam eind maart de wapens weer op in de zuidelijke regio Pool. De groep wordt geleid door een afvallige priester, Frederic Bitsangou, en noemt zich de Ninja's.