ACW kiest nieuw leidend trio

Print
Het ACW wil als een onafhankelijke en zelfstandige sociale beweging blijven wegen op de politiek. Dat heeft Jan Renders, de nieuwe voorzitter van de christelijke werknemersbeweging, zaterdag gezegd tijdens het ACW-congres in Antwerpen.
"Het ACW moet tegen de stroom van het pure marktdenken blijven ingaan, tegen de stroom van commercialisering en liberalisering," zo zei Renders. Voor sommigen is er geen tegenstelling meer tussen links en rechts. "Ook in de politiek vervagen de kleuren, als behangpapier onder een felle zon."

Intussen neemt de dualisering toe, zegt Renders. In dat opzicht blijft het verdelingsvraagstuk een belangrijke kwestie. "In de politiek zien we het onvermogen of, sterker nog, de onwil om nog te herverdelen: men wil wel de lasten op arbeid verlichten, maar zonder kapitaal en energie rechtvaardig te belasten," luidt het.
Wegen op de politiek betekent voor Renders niet dat "onze agenda en onze standpunten worden bepaald door partijpolitieke overwegingen. Wel moeten we blijven wegen op de politiek met een breed palet van methodes en acties."

Jan Renders (53) volgt Theo Rombouts op als ACW-voorzitter. zijn mandaat loopt vier jaar. De congresgangers keurden voor dezelfde termijn ook het bestuursprogramma goed, waarin de beleidsprioriteiten staan opgesomd.
Renders, woonachtig in Wezemaal en vader van drie kinderen, is socioloog (KUL) van opleiding en begon zijn carrière op de studiedienst van het ACV, waar hij tien jaar aan de slag was. In 1983 werd hij secretaris van het ACW-Leuven. In 1997 werd hij adjunct-algemeen secretaris. In die bevoegdheid was hij verantwoordelijk voor het bewegingswerk, de politieke werking en de vormingsdienst.
De nieuwe voorman zegt van zichzelf dat hij steeds dicht bij de basis heeft gewerkt en steeds erg begaan is geweest met een goede bewegingsdynamiek op basis van een sterk project.

Renders krijgt een nieuwe algemeen secretaris naast zich, de 41-jarige Ann Demeulemeester. Ze begon haar beroepsloopbaan in het Hoger Instituut voor de Arbeid. In 1987 begon zij in het ACW, eerst in Kortrijk en nadien op de studiedienst. Vanaf 1998 maakte zij als hoofd studie en ontwikkeling deel uit van de ACW-staf.
Luk Verschueren wordt adjunct-algemeen secretaris. Hij neemt de huidige functie van Jan Renders over. Hij was onder meer kabinetsmedewerker bij CVP-cultuurminister Luc Martens, nadien werd hij directeur van het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten. Het trio treedt vanaf 1 september officieel in dienst.