Rode Kruis start zomerbloedinzamelactie

Print
In Brugge is zaterdag het startschot gegeven voor de grote zomerbloedinzameling van het Rode Kruis Vlaanderen. Telkens tijdens de zomermaanden dreigt er een tekort aan bloed. Daarom worden tijdens de maand juni extra donors aangezocht.
Het Rode Kruis zamelt in Vlaanderen 95% van het bloed in. Dat bloed is maar 35 dagen te bewaren. Omdat veel vaste donors tijdens de maand juli op vakantie trekken en daardoor hun bloedafgifte overslaan, dreigt er elk jaar een tekort. "In Vlaanderen moet er een voorraad van 6.000 zakjes bloed aanwezig zijn", vertelt Rode Kruis-woordvoerder Suzy Van Hoof. "Met deze voorraad kunnen de ziekenhuizen een week verder.

Omdat het aantal donors tijdens de zomermaanden terugloopt, zakt de voorraad soms tot op het kritieke punt van 3.000 zakjes. Er is daarom kort voor de zomer en tijdens de zomer nood aan extra bloeddonors. Iedereen tussen 18 en 65 jaar komt in aanmerking om bloed te geven."
In Brugge werd zaterdag een grote tent opgezet waar mensen bloed konden afstaan. De actie kreeg de naam "Brugge bloed(t) mooi!". Enkele bekende Vlamingen sensibiliseerden de mensen in de stad voor de blijvende nood aan bloed.