Actie tegen mensenhandel in Chinese restaurants

Print
Vrijdag is in 42 Chinese restaurants in heel Vlaanderen een grootscheepse gerechtelijke actie uitgevoerd om mensenhandelaars en -smokkelaars te vatten. Er werden een twintigtal illegalen aangetroffen die ter beschikking zijn gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Ook zijn er een tiental pv's opgemaakt voor zwartwerk en het niet naleven van de wetgeving inzake het personeelsregister. Dat meldt de federale politie zaterdag.
Jaarlijks zoeken tussen 100.000 en 200.000 Chinese illegalen onderdak in Europa. Uit analyses van de federale politie blijkt nu dat het aandeel van de Chinese criminele organisaties bij mensenhandel en illegale immigratie stijgt.

België fungeert vaak als transitland voor illegalen op doortocht naar Groot-Brittannië. Toch zijn er ook illegalen die langer in België blijven. Tijdens hun verblijf in ons land worden deze mensen vaak tewerkgesteld in restaurants waar zij in slechte werkomstandigheden vele uren moeten presteren voor een zeer karig loon, zegt de federale politie. Het geld wordt grotendeels gerecupereerd door criminele groepen.
De controle-operatie van vrijdag werd uitgevoerd door de federale en lokale politie en de sociale inspectie. Ook de Dienst Vreemdelingenzaken werkte mee. Van zes restaurants in Antwerpen zijn de resultaten nog niet gekend.