La Louvière-coach Leclercq wil 2de zege op rij

LA LOUVIERE -

Daniel Leclercq (51). Of zeg maar gewoon

Daniel de druïde

. Want zo wordt de coach van La Louvière in Frankrijk genoemd. Omwille van zijn uiterlijk en zijn voor het voetbal toch wel aparte levensvisie. Leclercq verdween eind jaren '80 zelfs 10 jaar uit het wereldje. "Te veel profiteurs", zei hij toen. In 1997 nam de Fransman een nieuwe start bij Lens. Een jaar later leidde hij Racing naar de titel en het seizoen erop pakte hij de Franse ligabeker. Bij La Louvière zijn de verwachtingen niet zo hooggespannen. "Alleen het behoud telt", aldus Leclercq. "En dat we plezier beleven aan het spelletje."

Kristof Liberloo

Bij de Kelten was een druïde zowel priester, onderwijzer als rechter en slachtofferde hij dieven en moordenaars in de hoop dat de goden de zieken zouden genezen. Ook La Louvière is ziek, maar Leclercq is een moderne druïde en heeft dus geen offers nodig om de

Wolven

beter te maken. Daarvoor heeft de Franse coach andere middelen. En blijkbaar zijn die niet alledaags. In zijn kantoortje van vijf op twee hangt een artikel boven het bureel.

La méthode Leclercq

, schreeuwt de kop. Naast het krantenknipsel prijkt een grote affiche.

Réussir mars (Doelstelling maart)

, staat helemaal bovenaan. En eronder een wirwar van pijltjes tussen organisatie, spelvreugde, discipline, solidariteit, respect... Allemaal wijzen ze naar één hoofddoel:

La gagne (winst)

.

Blijkbaar heeft ie echt wel een aparte werkwijze. "Wie? Ik? Helemaal niet", aldus een verbaasde Leclercq. "Ik voel me niet anders dan de rest. Ik heb wel bepaalde principes. Zo eis ik stiptheid en kijk ik streng toe op het naleven van de taken die ik spelers meegeef. Als profvoetballer moet je zin voor verantwoordelijkheid hebben. Om sterke prestaties te kunnen neerzetten, maar ook omdat je een voorbeeldfunctie hebt naar de jeugd. En daarnaast hecht ik veel belang aan groepssfeer en spelvreugde."

Respect

En blijkbaar werpt Leclercqs methode vruchten af. Onder zijn bewind verloor La Louvière nog niet en pakte het vorig weekeinde haar eerste zege sinds 30 september. "Ik merk elke week dat het beter loopt. We zijn vertrokken vanuit een sterke organisatie. Nu kunnen we ook meer belang hechten aan creativiteit. De jongens moeten bevrijd kunnen voetballen. Er zit namelijk genoeg kwaliteit in deze groep. Of tweede nationale dichtbij komt? Daar denk ik nog niet aan. Elke tegenstander zal respect moeten tonen. Kijk maar naar de Franse competitie waar grootheden als Marseille, PSG en Monaco het heel moeilijk hebben en Sedan en Lille bijvoorbeeld helemaal bovenaan staan."

Marseille

Leclercq speelde zelf nog bij Marseille, pakte met Olympique zelfs twee keer de titel (1971 en 1972). Als trainer werd hij met Lens één keer landskampioen (1998) en pakte hij de ligabeker (1999). Wat komt een trainer met zo'n staat van verdienste in La Louvière zoeken? "Ach, ik kick niet op grote namen", aldus Leclercq. "Ik vind hier dezelfde warme sfeer terug van bij Lens en dat vind ik veel belangrijker. Natuurlijk is het verschil met Lens heel groot. Daar speelden we elke week voor 40.000 uitzinnige fans en op iedere training waren er meer dan 300 toeschouwers."

Leclercq woont nog steeds in Frankrijk. Elke dag pendelt hij 80 km tussen Douai en La Louvière. "'s Morgens om 8 uur ben ik al op de club. Ik ben met mijn vak bezig. We zullen er alles aan doen om in eerste te blijven, maar beseffen dat we nu nog leergeld betalen. We hebben te weinig ervaring. Maar een overwinning tegen STVV zou ons op het juiste spoor zetten."