Werknemers Umicore-vestiging Overpelt staken

Het personeel van Umicore in Overpelt heeft sinds woensdagvoormiddag het werk neergelegd. In de Overpeltse vestiging van Umicore werken 410 mensen. De vakbonden hebben in de loop van de namiddag een onderhoud met de directie. De bonden verwachten dat de staking nog de hele dag zal verder duren.

Belga

De directie van Umicore maakte dinsdag bekend om tegen het einde van dit jaar de afdeling pastillen te zullen opdoeken en de afdeling thermische raffinage anderzijds te zullen afslanken van twee naar één productiekolom. Beide maatregelen brengen een personeelsvermindering van 66,5 voltijdse banen met zich mee.

Volgens Vangompel heeft precies het voorstel van de directie inzake het opzetten van een mogelijke joint venture bij de personeelsleden voor heel wat ongerustheid gezorgd. De vorming van een dergelijke joint venture houdt in dat er een samenwerkingsverband opgezet wordt met een gespecialiseerde onderhoudsfirma die vanuit Umicore in Overpelt ook voor andere bedrijven kan werken en waar het onderhoudspersoneel van Umicore onderdak kan vinden.

"De werknemers vrezen ervoor dat ze met een dergelijke joint-venture hun bestaande loon- en arbeidsvoorwaarden kwijtspelen. De ervaring leert immers dat zo'n joint venture na enkele jaren niets meer blijkt dan een maatregel op om langere termijn af te bouwen. Vooral bij de oudere werknemers zit de schrik over hun statuut er goed in", luidt het.