Tabaksfabrikanten VS moeten ex-roker miljoenen betalen

Drie Amerikaanse sigarettenfabrikanten zijn door een rechtbank in Miami dinsdag veroordeeld tot het betalen van 37,5 miljoen dollar schadevergoeding aan een man die dertig jaar lang zwaar gerookt heeft en daardoor nu aan mond- en blaaskanker lijdt.

AP Ned

Het gaat om Philip Morris, Brown & Williamson en de Liggett Group. De fabrikanten stelden dat de ziekte van de 76-jarige John Lukacs, die dertig jaar geleden gestopt is met roken, ook aan andere factoren te wijten zou zijn dan alleen aan het jarenlang roken van sigaretten. De jury oordeelde echter dat de tabaksfabrikanten voor het grootste deel van de door Lukacs geleden schade verantwoordelijk zijn.

Lukacs zelf werd slechts voor 5 procent verantwoordelijk gehouden. Liggett moet de helft van de schadevergoeding voor zijn rekening nemen en Philip Morris en Brown & Williamson ieder een kwart.

De zaak van Lukacs, die volgens zijn artsen nog maar ongeveer een half jaar te leven heeft, is een uitvloeisel van een collectieve procedure die een grote groep rokers twee jaar geleden in Florida tegen tabaksfabrikanten heeft aangespannen en waarbij een schadevergoeding van 145 miljard dollar (ongeveer 153 miljard euro) werd toegekend. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog.