FN presenteert "zwarte lijst" voor tweede ronde

Het extreem-rechtse Front National wil er alles aan doen om een aantal, vooral linkse, kandidaten de verkiezing in de tweede ronde te ontzeggen, met op de eerste plaats de socialistische minister van Tewerkstelling Martine Aubry.

Belga

Door het slechte resultaat van de kandidaten van het Front National in de eerste ronde, slaagt het FN niet in zijn opzet om als scheidsrechter op te treden in de tweede ronde. Als revanche heeft Jean-Marie Le Pen op de Franse televisie een lijstje met namen gepresenteerd van als "hatelijk" gecatalogeerde kandidaten wiens verkiezing hij ten alle prijze wil voorkomen. Le Pen riep zijn kiezers op "hun nederlaag te verzekeren".

Bovenaan de lijst staat Martine Aubry, de voormalige socialistische minister van Werkgelegenheid en bewerkster van de 35-uren week in Frankrijk. Het FN heeft haar aanhang in Aubry's kiesdistrict in het noorden van het land opgeroepen op haar tegenstander te stemmen. Andere "hatelijke" kandidaten zijn onder anderen de communistische voorman Robert Hue en de groene kandidaten Dominique Voynet, Noël Mamère en Yves Chocet, omwille van "hun drieste aanvallen tegen het Front National".