Angst voor aanwezigheid al-Qaida in Kasjmir

Er bestaan aanwijzingen dat er zich in de omstreden regio Kasjmir leden bevinden van het al-Qaidanetwerk van Osama bin Laden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld woensdag tijdens een persconferentie in New Delhi gezegd.

Belga

"Ik heb aanwijzingen dat al-Qaidaleden daadwerkelijk opereren bij de bestandslijn die de Pakistaanse en Indiase partijen in Kasjmir scheidt", zo zei Rumsfeld na een onderhoud met de Indiase eerste minister Atal Behari Vajpayee.

"Ik heb geen tastbare bewijzen over het exacte aantal, noch over hun locatie of identiteit", voegde hij er nog aan toe. India heeft de laatste weken herhaaldelijk gewag gemaakt van de aanwezigheid van al-Qaidaleden aan de Pakistaanse kant van Kasjmir. Ze zouden zich aangesloten hebben bij separatistische milities om zo het Indiase deel van Kasjmir binnen te dringen.

De situatie tussen India en Pakistan blijft volgens Rumsfeld gespannen, maar hij zei alleszins blij te zijn met de Indiase welwillendheid ten aanzien van de crisis over Kasjmir.