VDAB helpt NMBS aan rangeerbestuurders voor Antwerpse haven

De VDAB gaat de NMBS helpen om het tekort aan rangeerbestuurders in de Antwerpse haven weg te werken. Op dit moment heeft de NMBS zo'n 70 vacatures, en die raken maar niet ingevuld. De VDAB gaat werkzoekenden met een A3-diploma een aangepaste vooropleiding geven zodat ze in aanmerking komen voor de job.

Belga

Afgestudeerden met een A3-diploma mechanica of elektromechanica gaan immers vaak bij andere bedrijven aan de slag. Vooral in Vlaanderen is het probleem voelbaar, stelt woordvoerder Jochem Goovaerts van de NMBS. "De economische verschillen maken dat we in Wallonië weinig problemen hebben om voldoende kandidaten te vinden. Daar is er een tekort van bijna 100 rangeerbestuurders. In Vlaanderen daarentegen zitten we met een tekort van ongeveer 260 mensen dat we heel moeilijk kunnen wegwerken. In totaal komen we 365 mensen tekort op een totaal van ruim 4.800 mensen".

De VDAB ondervond dat ook toen ze op zoek ging naar kandidaten voor een job als rangeerbestuurders, bevestigt Rozemie Lommez van de VDAB in Antwerpen. "We hebben kandidaten gezocht via infosessies, maar daar kwamen niet voldoende mensen op af. Mensen met een A3-diploma in elektriciteit of mechanica zijn zeer gegeerd op de arbeidsmarkt".