Leden Huis van Afgevaardigden klagen Bush aan

President George Bush wordt door 31 leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor het gerecht gedaagd. Zij willen voorkomen dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het ABM-verdrag van 1972. In het verdrag is vastgelegd dat noch de VS, noch Rusland een groot afweersysteem voor raketten mag installeren.

AP Ned

Donderdag keren de VS het ABM-verdrag officieel de rug toe. Het Pentagon heeft een grootse ceremonie gepland voor zaterdag op Fort Greely in Alaska ter ere van het begin van de ontwikkeling van een nieuw raketafweersysteem. Volgens de Democratische afgevaardigde Dennis Kucinich heeft de president niet het recht om zich eenzijdig uit het verdrag terug te trekken en heeft hij de goedkeuring van het Congres nodig. "De grondwet van de Verenigde Staten wordt aangetast en dat moet in de rechtszaal aangevochten worden", zei hij.

De aanklagers, aangevoerd door Kucinich, komen uit de hoek van de Democraten. Zij willen ook dat de ministers van defensie Donald Rumsfeld en van buitenlandse zaken Colin Powell voor de rechter verschijnen.