Problemen tussen ISAF en afgevaardigden Loya Jirga

Bij aanvang van de tweede dag van de Loya Jirga, de vergadering van stamoversten die een nieuwe regering voor Aghanistan moet kiezen, is het woensdag tot schermutselingen gekomen tussen een Duitse patrouille en enkele lijfwachten van afgevaardigde stamleden.

Belga

De Duitse patrouille van de internationale vredesmacht voor Afghanistan, ISAF, deed een wagen met de bewakers van de leider van de Tadzjiekenstam stoppen. Zij waren op weg naar de Loya Jirga. De bewakers richtten hun wapen op de ISAF-patrouille, zo meldt het ISAF woensdag. Toen de Duitsers daarop eisten dat de lijfwachten hun wapens zouden afgeven, werden ze omsingeld door Afghaanse agenten en veiligheidsfunctionarissen, die eveneens met geweld dreigden.

Ooggetuigen meldden woensdag nog dat de ISAF-soldaten de filmrolletjes van aanwezige cameramannen hebben afgenomen. De internationale troepenmacht kan of wil dit tot nu toe niet bevestigen. De Loya Jirga komt woensdag voor de tweede dag op rij in besloten zitting bijeen om een president voor Afghanistan te kiezen. De leider van de huidige interim-regering, Hamid Karzai, is de enige kandidaat. De internationale gemeenschap beveelt hem sterk aan.