Bild: Inlichtingendienst waarschuwt voor aanslagen

De Duitse buitenlandse inlichtingendienst (BND) heeft gewaarschuwd voor terreuraanslagen op vliegtuigen op of nabij Duitse luchthavens. Dat schrijft het boulevardblad Bild in de editie van woensdag.

AP Ned

Volgens Bild, dat de hand wist te leggen op een geheime BND-waarschuwing aan de deelstaatrecherche van Hessen, vreest de dienst voor acties van leden van het netwerk Al-Qaida. De dienst beschrijft in de waarschuwing diverse soorten aanslagen.

Mogelijk is een aanslag met een Amerikaanse hittezoekende Stingerraket, die automatisch afgaat op de straalmotoren van passagierstoestellen. Tweede mogelijkheid is de inzet van op afstand bestuurbare vliegtuigjes voorzien van een springlading van twee of drie kilo.

De federale recherche (BKA) en de deelstaatrecherche hebben geen concrete aanwijzingen dat zich leden van Al-Qaida in Duitsland ophouden met dergelijke wapens, aldus Bild. Volgens de BND is er echter "concreet" gevaar omdat leden van Al-Qaida in afgeluisterde berichten spraken over aanslagen op vliegtuigen, aldus Bild. "Wij kunnen er alleen nadrukkelijk voor waarschuwen het gevaar niet te onderschatten", zo citeert Bild een hoge BND-medewerker.