Meisje gedood in zelfmoordaanslag bij Tel Aviv

Een 15-jarig meisje is dinsdagavond om het leven gekomen toen een Palestijnse zelfmoordterrorist zich opblies in een shoarma-restaurant bij Tel Aviv. Een even oude jongen is in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen en vijftien andere mensen raakten gewond.

GPD

De aanslag werd uitgevoerd op de dag waarop Israël officieel een begin maakte met de bouw van een 110 kilometer lang hek in het grensgebied met de Westelijke Jordaanoever. Het hoopt dat daardoor de infiltratie van zelfmoordterroristen vanuit de Palestijnse gebieden drastisch zal verminderen.

De man die de aanslag van gisteravond uitvoerde, stopte omstreeks half acht bij Jamil's restaurant, een populaire shoarma-zaak in een van de hoofdstraten van Herzliya, een noordelijke voorstad van Tel Aviv. Hij vroeg om een fles mineraalwater en activeerde onmiddellijk daarop een pijpbom, die hij bij zich droeg. Er waren op dat moment ongeveer dertig bezoekers aanwezig. De dader was op slag dood maar volgens de politie ontplofte slechts een deel van de explosieven. De rest werd later door bomexperts onschadelijk gemaakt. Het restaurant had geen bewaking.

Premier Ariel Sharon hoorde van de aanslag tijdens een gesprek met Amerikaanse Congresleden in Washington, maar hij besloot zijn bezoek aan de Verenigde Staten niet af te breken. Een woordvoerder omschreef de actie als 'een nieuw voorbeeld van de moorddadige doeleinden van de Palestijnen.'