Padilla ging in de leer bij topterrorist Abu Zubaydah

Jose Padilla, de Amerikaan die in mei werd opgepakt wegens het plannen van een aanslag met een radiologische bom, zou eind vorig jaar in de leer zijn gegaan bij topterrorist Abu Zubaydah van Al-Qaida.

AP Ned

Tijdens het Amerikaanse offensief in Afghanistan dat volgde op de aanslagen van 11 september werden nog plannen gesmeed om aanslagen te plegen, zo hebben de Amerikaanse autoriteiten dinsdag laten weten. Zubaydah diende binnen het terreurnetwerk Al-Qaida als adviseur van Osama bin Laden.

Zubaydah viel eind maart echter in handen van de Amerikanen nadat hij in Pakistan was getraceerd. In gesprekken met zijn ondervragers begon hij stukje bij beetje details over aanslagen en mogelijke daders te geven. Informatie van Zubaydah zou de Amerikaanse overheid op het spoor van Padilla hebben gezet.

Volgens Amerikaanse rechercheurs is het geval van Padilla angstwekkend en leerzaam tegelijk. Het wijst uit dat zelfs tijdens de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan nog mensen werden getraind en aanslagen werden beraamd. Maar de arrestatie van Padilla toont ook aan dat de inlichtingendienst CIA en de federale recherche FBI beter inzicht hebben gekregen in de werkwijze van Al-Qaida.