India: "Missile Man" kandidaat presidentschap

De uit twintig partijen bestaande regeringscoalitie in India heeft maandag de architect van het Indiase raketprogramma, A.P.J Abdul Kalam, naar voren geschoven om president K.R. Narayanan op te volgen wanneer diens ambtstermijn later dit jaar afloopt.

AP Ned

Minister van defensie George Fernandes zei dat premier Atal Bihari Vajpayee de oppositie probeert over te halen de kandidatuur van Abdul Kalam, die vanwege zijn verdiensten in India "Missile Man' wordt genoemd, te steunen.

De 72-jarige Kalam, die tot voor kort de post van wetenschapsadviseur van de regering bekleedde, heeft de afgelopen dertig jaar een breed raketarsenaal voor India ontwikkeld. Ook speelde hij een belangrijke rol bij het ontwikkelen van India tot kernmogendheid. Oppositiepartijen die een voorstel van Vajpayee's coalitie om een consensus-kandidaat voor te dragen hadden verworpen, kwamen daar na de voordracht van Abdul Kalam op terug. Abdul Kalam is een moslim en verwerping van zijn kandidatuur zou slecht vallen bij de 140 miljoen moslims in India. Bovendien geniet hij om zijn grote verdiensten voor het land alom respect.