Jonge ontwerpers verzilveren talent

Het Zilvercentrum Sterckshof in Deurne is komend weekend zeker een bezoekje waard. Op zondag is het Zilverzondag, en kan je je zilverwerk door experts laten beoordelen. Naast de vaste historische collectie zijn er momenteel ook drie boeiende tentoonstellingen met hedendaags zilverwerk te zien.

BR>

Het Provinciaal Zilvermuseum vindt het belangrijk ook hedendaags edelsmeedwerk op de affiche te zetten. Voor de tweede keer op rij is de Zilvertriënnale daarom te gast. Deze driejaarlijkse wedstrijd voor jong talent, oorspronkelijk een Duits initiatief, groeide in de loop der jaren uit tot een internationaal forum voor hedendaagse smeedkunst. De jury, onder wie ook Leo De Ren, conservator van Sterckshof, moest zich voor de dertiende editie over meer dan 500 inzendingen uit 24 verschillende landen buigen.

De Belgen zijn op de tentoonstelling opvallend aanwezig, met werken van Nilton Alves Cunha, Max Gielis, David Huycke, Mei Lee, Elke Peeters en Christophe De Ranter. Die laatste sleepte de aanmoedigingsprijs voor jong talent in de wacht, die voor de eerste keer werd uitgereikt. De Brasschatenaar kreeg de prijs voor

Dinner

, een zilverplaat met daarop de contouren van bestek en bord gegraveerd. "Het is interessant om te zien hoe sommige ontwerpers de klassieke paden durven verlaten", aldus De Ren. "Dit is meer een installatie dan een gebruiksvoorwerp. Vooral de Belgen zijn sterk in die meer conceptuele kunst. Dat komt omdat ze minder aan tradities vasthangen."

Naast de zilvertriënnale en

Spiegeltaal

, de De Vecchi-tentoonstelling die nog steeds op het gelijkvloers te bewonderen is, maakt het Zilvercentrum ruimte voor twee kleinere tentoonstellingen. De eerste laat de winnaar en de nominaties van de Wim Ibensprijs zien, een tweejaarlijkse prijs voor hedendaags Vlaams smeedzilver. Peter Vercauteren kreeg de eerste prijs voor

Fons vitae

, een installatie met keien en zilverwerk. De Sterckshofopdracht is ook de moeite. Het Sterckshof nodigt elk jaar een zilversmid uit een stuk te ontwerpen en te maken in het museumatelier. Rembrandt Jordan kreeg dit jaar de eer, en maakt indruk met

Concerto Grosso

, een tafelbladinstallatie met een ensemble van zilveren gebruiksvoorwerpen erop. In de rand van dit pronkstuk stelt de jonge Vlaamse zilversmid nog andere werken tentoon.

De vier tentoonstellingen zijn tot 14 juli dagelijks (behalve maandag) te bewonderen van 10 tot 17.30u. Voor de De Vecchi-tentoonstelling betaalt u 5 euro, de drie andere zijn gratis toegankelijk. Zilvermuseum Sterckshof, Hooftvunderlei 160 (bezoekersingang Cornelissenlaan), Deurne. Info: 03-360.52.50 of via www.sterckshof.be.