"Intensief jeugdvoetbal leidt tot groeistoornissen"

Intensief jeugdvoetbal leidt tot groeistoornissen die zowel op jongere als oudere leeftijd aanleiding geeft tot een hoger risico op artrose en kwetsuren. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van de KU Leuven en de Universiteit Gent waarbij in totaal 550 jeugdvoetballers medisch onderzocht werden.

Belga

Ter hoogte van het kniegewricht kan er een asymmetrische groei optreden die aanleiding geeft tot de vorming van O-benen, een misvorming die ontstaat vanaf de leeftijd van 13 en blijft toenemen tot de groeistop. Zowel het aantal spelers met deze groeistoornis als de ernst van de misvorming nemen toe naarmate de voetbalintensiteit stijgt.

"Bij 60 procent van de 13- tot 16-jarigen, die minstens 6 uur per week met voetbal bezig zijn, komen groeistoornissen voor. Bij 25 procent is de afwijking zo groot dat dit vroeg of laat zal leiden tot klinische problemen. In de normale populatie jongeren is dit respectievelijk 1 tot 2 procent en 1 procent. Het percentage afwijkingen stijgt met het aantal voetbaluren", aldus Johan Bellemans (KUL).