Aelvoet verdedigt aanstelling Houins aan top FAVV

De functies van directeur-generaal (DG) Controle en Laboratoria van het Federale Voedselagentschap worden bij gebrek aan geschikte kandidaten onmiddellijk weer vacant verklaard. De DG's Controlebeleid (Houins) en Algemene Diensten (Diricks) werden wel al aangeduid en gaan de komende weken aan de slag. Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet verdedigde dinsdagochtend de aanduiding van de omstreden topambtenaar Houins.

Belga

Na lange selectieprocedures (door een extern bureau en een externe beoordelingscommissie) kwam Gilbert Houins voor twee vacatures (Controle en Controlebeleid) als "zeer geschikt" uit de bus. Hij scoorde onder meer het best tijdens het interview. Houins zal vermoedelijk op 16 juni aan z'n job als DG Controlebeleid (waarvoor er 26 kandidaten waren) beginnen, zo is te horen.

"Iemand is onschuldig tot het tegendeel is bewezen", benadrukte de Agalev-minister. Tegen Houins loopt nog altijd een gerechtelijk onderzoek. Hij zat naar aanleiding van de zaak-Hanekop drie weken in voorlopige hechtenis en kreeg pas onlangs versoepeling van de voorwaarden van voorlopige invrijheidstelling.