Inlichtingendiensten VS hadden agenten in al-Qaida

Agenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten waren vorig jaar geïnfiltreerd in het terreurnetwerk al-Qaida van Osama bin Laden. De diensten hadden ook aanwijzingen dat er een grote aanslag zat aan te komen. Dat heeft de Amerikaanse krant USA Today dinsdag gemeld.

Belga

In het Amerikaanse Congres beginnen dinsdag hoorzittingen over de werking van de veiligheids- en inlichtingendiensten, zoals CIA en FBI. De laatste weken is er steeds meer kritiek gekomen op die diensten, omdat ze de aanslagen op 11 september na allerlei aanwijzingen niet konden voorkomen.

De CIA maakte aan het Congres een dossier over van 350.000 pagina's, waarin al die aanwijzingen opgesomd staan. Daaruit blijkt dat de inlichtingendienst wist dat er mogelijk aanslagen tegen het Pentagon en het World Trade Center zouden plaats hebben. Op 10 september luisterde de dienst een gesprek af van al-Qaidaleden waarin die opmerkingen maakten als "morgen is een grote dag voor ons" en "kijk morgen naar het nieuws".

In totaal liggen er 13.000 pagina's afluistergesprekken in het Amerikaanse Congres. Enkele daarvan zijn voor 11 september vertaald en geanalyseerd. Een aantal andere teksten bleef liggen omdat er te weinig vertalers waren, zo hebben twee agenten al meegedeeld.

President Bush gaf tot hiertoe geen kritiek op de CIA en de FBI, die zelf beweren dat ze precieze details van de aanslagen nooit hadden kunnen achterhalen.