Rainbow Warrior doet België aan

De Rainbow Warrior, het vlaggenschip van de milieu-organisatie Greenpeace, doet binnenkort Belgie aan. De boot ligt eind juni een viertal dagen voor anker in de haven van Oostende en zal toegankelijk zijn voor het publiek. Dat heeft Roland Moreau, directeur van Greenpeace Belgium, dinsdag op de VN-top over duurzame ontwikkeling in Bali meegedeeld.

Belga

Greenpeace beschikt over drie schepen, maar de Rainbow Warrior spreekt zonder twijfel het meest tot de verbeelding. De eerste Warrior zonk in juli 1985 in een Nieuw-Zeelandse haven nadat een Frans geheim agent explosieven aan boord van het schip had geplaatst. Precies vier jaar later liet Greenpeace de opvolger te water. De nieuwe Warrior kwam in 1995 op zijn beurt onzacht in aanraking met de Franse overheid naar aanleiding van de kernproeven in Mururoa.

Greenpeace is één van de vele niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die aanwezig zijn op het Indonesische eiland Bali, waar de lidstaten van de Verenigde Naties de top over duurzame ontwikkeling in Johannesburg voorbereiden. De ngo's voeren vooral campagne rond milieumisdrijven van multinationals in de derde wereld. Zo lanceerde Greenpeace dinsdag een rapport waarin onder meer de activiteiten van de Belgische chemiereus Solvay in Brazilië opnieuw aan de kaak worden gesteld. De ngo's bepleiten internationale regels voor de aansprakelijkheid van multinationals.