Woinke Turck krijgt ereburgerschap

Joanna Turcksin, in de volksmond "Woinke Turck", heeft maandagavond als cadeau voor haar 112-de verjaardag van burgemeester Jean-Pierre De Groef (SP.A) een oorkonde gekregen met de titel "ereburger van Machelen". Turcksin is de oudste levende Belg ooit en behoort tot de tien oudste mensen ter wereld.

Belga

BR>

Volgens De Groef was de jarige zeer opgetogen met haar eretitel. Machelen besloot haar tot ereburger te kronen omdat ze het imago van de gemeente uitdraagt "als een plaats waar het goed is om te leven" en steeds een voorbeeld was van werklust en gezondheid. Het gemeentebestuur wijst hierbij op het feit dat zij als jonge weduwe en moeder van vijf kinderen - haar man stierf in 1938 - jarenlang zelfstandig een landbouwbedrijf leidde. Het is de eerste keer dat Machelen iemand als ereburger verkiest.

Woinke Turck woonde heel haar leven in Machelen. Uit haar huwelijk werden 5 kinderen geboren waarvan 1 overleed. Ze heeft 19 kleinkinderen, 40 achterkleinkinderen en 9 achterachterkleinkinderen. De jarige kreeg maandag ook het boek "Lang zal ze leven" (uitg.Aqua Fortis) waarin kleinzoon Jan Vanhaelen haar levensverhaal vertelt. Uitgebreid gefeest wordt er in Machelen op zaterdag 8 juni met een optocht door het dorp rond het thema "de tijd van toen", openluchtanimatie in de Ferréstraat en een feest 's avonds in de gemeentelijke feestzaal met een optreden van Severine Doré.

Aangeboden door onze partners