India en Pakistan niet nader tot elkaar op Azië-top

De leiders van India en Pakistan hebben dinsdag op de Azië-top in Kazachstan beschuldigingen uitgewisseld. Terwijl de legers van beide landen over de bestandslijn in het betwiste Kashmir schoten op elkaar afvuurden, zaten president Pervez Musharraf van Pakistan en premier Atal Bihari Vajpayee van Pakistan in Alma-Ata met elkaar rond een tafel, waar ze de ander de schuld gaven van het oplopen van de spanningen.

AP Ned

BR>

Tot een een-op-eengesprek tussen Vajpayee en Musharraf is het ondanks aandringen van Rusland en China nog niet gekomen. Gezien de krijgsbeluste taal van de twee zal het daar ook wel niet van komen.

Musharraf verklaarde dat Pakistan niet op oorlog uit is, maar dat het zich tot het uiterste zal verdedigen als India de wapens oppakt. "De bevolking van Zuid-Azië blijft een hoge prijs betalen voor de Indiase weigering het conflict-Kashmir op te lossen in overeenstemming met de resoluties van de Veiligheidsraad en de wensen van het volk van Kashmir", stelde Musharraf bij de opening van het Aziatisch veiligheidsforum.

Vajpayee stelde geen waarde te hechten aan de Pakistaanse belofte de invallen van moslimextremisten in het Indiase deel van Kashmir een halt toe te roepen. In de maanden na 12 januari, toen Musharraf die belofte voor het eerst deed, is het geweld alleen maar toegenomen, zei de Indiase premier.

Aangeboden door onze partners