Proces-Van Noppen: Barrez vraagt tweede kans

Het openbaar ministerie heeft dinsdagvoormiddag in het proces-Van Noppen levenslang gevraagd voor elk van de vier schuldigen. Openbare aanklager Luc Van Lerberghe zag verzachtende omstandigheden voor geen van de vier zitten, ook niet voor uitvoerder Albert Barrez, die het meest heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Belga

Dat kwam bijzonder hard aan voor zijn verdediging. "Een verkeerd signaal, want zo wordt hij gelijkgesteld met mensen die gelogen hebben", zei meester Bart Vosters. Hij vroeg een milde straf. Luc Van Lerberghe geloofde Barrez wel, wanneer die zei dat hij vandaag gebukt gaat onder de feiten, "maar kort na de feiten was dat toch niet zo", zei de aanklager. Hij wees op het goedgevulde strafregister van Barrez en het feit dat hij Karel Van Noppen van op korte afstand het genadeschot heeft gegeven toen hij al weerloos in de sloot lag. Van Lerberghe kon enkel appreciëren dat Barrez bekentenissen had afgelegd.

Hetzelfde kon hij zeggen van de tweede schuldige, wapenhandelaar Carl De Schutter. Maar dat was ook het enige positieve. Voor het overige heeft de man alle kansen gekregen in het begoed milieu waarin hij opgroeide. De aanklager wees op de emotieloze wijze waarop hij aan de moord meewerkte: "velgen van zijn wagen vervangen, zich laten uitschrijven uit de gevangenis en dezelfde avond werd de moord gepleegd."

Voor Germain Daenen en Alex Vercauteren, die hun betrokkenheid bij de moord altijd ontkend hebben, vond Van Lerberghe het "ongepast om ook maar over verzachtende omstandigheden te spreken". Over de drijfveer van Germain Daenen zullen een aantal vragen volgens de aanklager altijd duister blijven: "Wat heeft Daenen van Vercauteren ontvangen om de moordopdracht door te geven? Stond hij bij hem in het krijt? We zullen het waarschijnlijk nooit weten."

Hierna begon Bart Vorsters aan het pleidooi voor zijn cliënt Albert Barrez. Hij wees op vier verzachtende omstandigheden die voor Barrez volgens hem wél in acht kunnen genomen worden: zijn bijzonder moeilijke levensloop, zijn bekentenissen, zijn oprechte spijt en de situatie bij de feiten, waarbij hij "totaal gebruikt" werd door De Schutter.

Vosters verzette zich tegen het beeld van Barrez als zou hij altijd "voor het geld" gehandeld hebben. "Als hij in de criminaliteit beland is, dan is het vooral om een oplossing te vinden voor zijn geldproblemen. Wat was zijn bedoeling met de wapenhandel van Carl De Schutter? Zijn schulden afbouwen en een camping starten in Spanje", zei Vosters. Voorts wees hij op de geweldige mediabelangstelling voor deze zaak en het feit dat de moord Barrez ook na zijn vrijlating zou blijven achtervolgen. "Albert Barrez is een naam die klinkt als een klok en zal blijven klinken", zei de jonge advocaat. Hij vroeg mildheid van de jury en een tweede kans voor zijn cliënt.