Proces-Van Noppen: OM vordert levenslang voor alle 4

Het openbaar ministerie heeft dinsdagvoormiddag voor het Antwerpse assisenhof levenslange gevangenisstraf gevorderd voor de vier beschuldigden Barrez, De Schutter, Daenen en Vercauteren. Voor geen van de vier vond advocaat-generaal Van Lerberghe dat er verzachtende omstandigheden in overweging konden genomen worden.

Slechts drie uur heeft de jury gisterenavond nodig gehad om Albert Barrez, Carl De Schutter, Germain Daenen en Alex Vercauteren schuldig te verklaren aan de moord op veearts-keurder Karel Van Noppen. Nadat de jury de acht schuldvragen allemaal met 'ja' had beantwoord, steeg er een licht applaus op uit de zaal.

"Gerechtigheid is geschied", aldus de familieleden. Onmiddellijk nadat de jury het viertal over de hele lijn schuldig had verklaard aan het vermoorden van Karel Van Noppen op 20 februari 1995, begonnen de advocaten overleg te plegen met hun cliënten. Daarna verlieten de beklaagden de zaal.

Doder Albert Barrez en organisator Carl De Schutter vertoonden geen enkele emotie, terwijl tussenpersoon Germain Daenen stuurs voor zich uitkeek. Opdrachtgever Alex Vercauteren kreeg een troostende omhelzing van dochter Veerle en een bemoedigende schouderklop van zoon Filip, waarna hij als een gebroken man de zaal buitenging. De kinderen barstten in tranen uit en renden het justitiepaleis uit.

"De jury heeft verwonderlijk weinig tijd nodig gehad voor de beraadslaging," zei Johan De Mulder, vertrouwensman van Mieke Van Noppen, in naam van de weduwe. "Daaruit blijkt dat de juryleden de akte van beschuldiging zeer duidelijk vonden én ermee instemden. Wat ons betreft: op voorhand zeiden we dat we de uitspraak zouden respecteren, maar het moet gezegd: gerechtigheid is geschied!"

Weduwe Van Noppen had het moeilijk, maar beheerste haar emoties. Onder de flitslichten van de fototoestellen verliet ze met haar kinderen de zaal. "Mieke heeft nu rust nodig," aldus De Mulder. "De voorbije weken waren zeer zwaar."

Vandaag begint onder meer de beraadslaging over de strafmaten. Het viertal kijkt aan tegen mogelijk levenslang.