Calorierijke voeding verhoogt kans borstkanker

Vrouwen die relatief veel calorierijk voedsel consumeren, hebben een grotere kans op borstkanker dan vrouwen die relatief weinig energierijke voeding tot zich nemen. Dat schrijven een Poolse en Noorse onderzoeker. Voor hun studie beschikten de onderzoekers over gegevens van vrouwen tussen de 25 en 35 jaar uit Bolivia, het Afrikaanse Congo, Nepal, Polen en de Verenigde Staten.

GPD

Uit het onderzoek bleek, dat hoe hoger de concentratie van het hormoon progesteron tijdens de menstruele cyclus is, hoe groter het risico was op borstkanker. Zo is de incidentie van borstkanker in de Verenigde Staten (waar de vrouwen een relatief hoge progesteronspiegel hadden) achtmaal hoger dan in het Midden-Afrikaanse republiek Congo. De concentratie van het progesteron bleek op haar beurt hoger bij vrouwen met een hogere energie-inname via de voeding. Met andere woorden: hoe hoger de energie-inname hoe hoger de kans op borstkanker.