Herman Wijnants: "Ik juich niet als Westel scoort"

WESTERLO -

Herman Wijnants blijft liever nuchter. Als Westerlo vrijdagavond Standard klopt en naar de 3de plaats oprukt, zal hij niet euforisch doen. Net zomin wordt de manager onrustig bij de gedachte dat het lang niet zeker is dat én trainer Ceulemans én toppers Zelenka en Mitrovic volgend jaar nog in Westerlo zullen zijn. "Voetbal moet je met nuchter, gezond boerenverstand benaderen", verklaart hij. "

Sentiment

brengt je nergens." En dat gaat ver: "Ik juich zelfs niet als Westerlo scoort."

Wim Vos

"Wie zich door zijn gevoelens laat meeslepen, begaat stommiteiten", weet Wijnants. "En Westerlo kan zich geen stommiteiten veroorloven. Een voorbeeld: ik vertrouw blindelings op het scoutingapparaat als we een nieuwe speler aantrekken. In principe zal ik die zelf nooit aan het werk gezien hebben. Dat wil ik ook niet. Anderen bepalen wat hij sportief waard is, ik bepaal of hij financieel haalbaar is. Hou het sportieve en het financiële gescheiden, zeg ik altijd. En daar probeer ik mij strikt aan te houden. Zelfs op de tribune. Als Westerlo scoort, ben ik uiteraard wel

content

, maar je zal mij niet vaak zien rechtspringen. Wat op het veld gebeurt, behoort voor mij tot het sportieve luik."

Op dat veld trekken huurlingen Mitrovic en Zelenka tegenwoordig alle aandacht naar zich toe. Straks vertrekken ze misschien.

Wijnants:

"Voor alle duidelijkheid: zowel Mitrovic als Zelenka - ook Boeka-Lisasi, trouwens - hebben al te kennen gegeven dat ze graag bij Westerlo willen blijven. Dat ziet er dus goed uit. Maar als Club Brugge en Anderlecht hen straks terugwillen, moeten we dat inderdaad respecteren. Is dat een schande? Nee toch. Anderlecht en Club zijn de sterkste in België. Wij moeten niet denken dat we ons met hen kunnen meten. Integendeel, als wij hen kunnen helpen moeten we dat doen. Wees gerust, Anderlecht en Club Brugge kunnen makkelijk zonder ons, maar wij kunnen niet zonder hen. Club Brugge en Anderlecht helpen ons om in eerste te blijven, onder meer door spelers af te staan."

Op lange termijn werken is er dan wel niet bij.

"Wie zegt dat? Iedereen praat steeds over die huurlingen, maar hier lopen ook nog andere jongens rond. Deelkens: contract tot 2005. Lammens: tot 2003. Delen: tot 2005. En ga zo maar door. Kijk, Westerlo zal nooit een budget hebben van 400 of 500 miljoen. Is dat erg? Nee, door zuinig en slim te zijn, kom je ook al een heel eind. Zo zijn de lonen van spelers en trainers dit jaar begroot op zo'n 80 miljoen. Daar weigeren we boven te gaan. Daarom zijn we verplicht soms naar andere oplossingen te zoeken. We geven jongeren een kans. We geven een paar jongens een langlopend contract. En we huren spelers, ja. Waarom? Simpelweg omdat wij ze niet kúnnen kopen. Zeker als het om spelers van het niveau van Zelenka gaat. Willen we hem definitief aantrekken, dat moeten we ons arm betalen. Aan die werkwijze is toch niets fout. Charleroi huurt Iraniërs, Harelbeke huurt Joegoslaven. Waarom zouden wij dat niet doen?"

Waarop wacht Jan Ceulemans om bij te tekenen?

"

(grijnst)

Toen Genk hem polste, zei hij dat hij eerst met ons wilde praten. Dat wijst er toch op dat hij voor ons gekozen heeft, denk ik. Ach, hij wacht gewoon af welke ploeg wij hem volgend seizoen kunnen aanbieden. Dat begrijp ik. Hoe dan ook, nog deze maand willen we duidelijkheid scheppen."

Twee jaar geleden Jochen Janssen. Vorig jaar Toni Brogno. Misschien vreest Ceulemans dat Westerlo elk jaar zijn beste spelers moet laten vertrekken?

"Dat is niet de bedoeling. Westerlo heeft dat ook niet nodig. Sommigen zeggen dat Deelkens ons straks miljoenen zal opleveren. Wel, daar denk ik niet aan. Ook zonder spelers lucratief te verkopen, kunnen we ons budget van 120 miljoen handhaven. Niet toevallig hebben we die 30 miljoen die we voor Brogno gekregen hebben, vooral gebruikt om enkele langlopende schulden vervroegd af te lossen. Bovendien: als kleine club ben je sowieso een beetje benadeeld als je spelers wil verkopen. Blijkbaar gaan traditie en hoge transfersommen samen. Waarom krijgt AA Gent 120 miljoen voor Aarst en wij 30 miljoen voor Brogno? Zij waren toch alletwee topschutter? Ik weet zeker: had Brogno bij een club met een grotere reputatie gespeeld, hij zou 100 miljoen opgebracht hebben. Of neem Jochen Janssen. Club Brugge verkoopt hem voor 20 à 30 miljoen meer dan dat het er destijds aan ons voor betaalde. Terwijl hij meer dan de helft van de matchen niet gespeeld heeft! Ik begrijp dat niet. Ik weet alleen dat we niet te veel moeten hopen op miljoenentransfers."

Donderdag verdedigde Westerlo zijn licentiedossier op de voetbalbond. Waarom slaagt Westerlo er wel in financieel boven water te blijven en andere clubs niet?

"Geen idee. Ik weet alleen dat we ons heel strikt aan ons budget houden. Misschien gebeurt dat niet overal. Bij ons eerste jaar in eerste klasse heeft het 6 maanden geduurd voor wij wisten hoeveel geld we via de tv-rechten zouden krijgen. Telkens ik met de Profliga vergaderde, vroeg ik het aan mijn collega's. Bijna niemand die het wist. Sommigen gokten er zelfs 10 miljoen naast, terwijl die een totaal budget hadden dat nauwelijks groter was dan het onze. Daar had ik toch vragen bij. Uiteindelijk hebben we zelf op tafel geklopt.

Dit is de wet. Daar hebben we recht op

, heb ik gezegd. Uiteindelijk zijn door ons de statuten moeten veranderen.

Tiens, die boerkes kunnen toch iets

, zag ik iedereen denken. Zo hebben we, zonder de grote Jan uit te hangen, stilaan respect afgedwongen."