Hoe koud moet de jenever staan?

Bij de familie Vannoppen-Claes houden ze wel van een drupke, 's avonds voor het slapen gaan. En steevast breekt dan een discussie los: moet die jenever uit de koelkast komen of uit de diepvries?

BR>

Dhr. Van Grieken is laboratoriumverantwoordelijke bij distileerderij Smeets, makers van onder meer Hasseltse jenever. «Wel, meneer en mevrouw Vannoppen hebben allebei gelijk: jenever mag zowel in de koelkast als in de diepvriezer bewaard worden, dat is puur een kwestie van smaak. Voor de kwaliteit van de drank maakt het geen enkel verschil. Het is wel zo dat hoe warmer de jenever wordt geserveerd, hoe meer aroma de drank vrijlaat. Hoe kouder, hoe meer het aroma verdoezeld wordt door de temperatuur. Ik persoonlijk zou mijn jenever vanuit de koelkast schenken. In de diepvriezer wordt jenever visceuzer, stroperiger, zeg maar, of smeuiger. Sommige mensen vinden dat lekkerder. Anderen zien het dan weer graag als zo'n glaasje helemaal bewasemt door de ijskoude drank.»

En hoe zit het dan met Jägermeister? Die kruidenlikeur ligt bij heelwat liefhebbers in de diepvriezer. Dhr. Van Grieken: «Maar natuurlijk, die hoort daar ook. Dat is een ongedistilleerde drank die gemaakt is met behulp van infusie, donkerbruin van kleur. De volle smaak daarvan komt het best tot zijn recht als het drankje ijs- en ijskoud is. Ook fruitjenevers als bessen-, citroen of perzikjenever mogen gerust in de diepvries. Ten eerste is het alcoholgehalte daarvan al behoorlijk lager, en bovendien verhoogt de koude de bewaartijd van die dranken.»

Wat dan weer absoluut niet in de diepvries mag, zijn de likeuren en andere sterke dranken: Grand Marnier, Mandarin Napoléon, Cointreau, cognac, whisky. Dhr. Van Grieken: «Dat heeft al met het alcoholpercentage te maken, maar ook met aroma en smaak. Die dranken horen op kamertemperatuur bewaard en gedronken te worden. Sterker nog: ze mogen nooit ofte nimmer in de koelkast, laat staan in de diepvriezer.»

Aangeboden door onze partners