Zimmer-archief wordt geveild bij Bernaerts

ZIMMER
BR>
Het Antwerpse veilinghuis Bernaerts brengt eind deze maand unieke stukken onder de hamer uit het archief van de beroemde Lierse klokkenmaker Louis Zimmer (1888-1970). Het gaat onder meer om zijn originele uitvindersbrevetten uit de jaren 1918 en 1927, dus nog vóór de fameuze Zimmertoren in 1930 geopend werd.

De documenten komen uit het bezit van Zimmers vriend Pierre Brauwers. Die was smid en had een winkel in kachels en dergelijke in de Heilige Geeststraat. Regelmatig voerde hij werken uit in de Zimmertoren en hij zetelde ook in het Zimmercomité. Als goede vriend van Louis Zimmer kreeg hij de documenten cadeau. Een tiental jaren geleden overleed levensgenieter Pierke Brauwers en de erfgenamen besloten nu het materiaal te verkopen.

Behalve uitvindersbrevetten vinden we in het lot tientallen foto's van Louis Zimmer en zijn Toren, van de opbouw tot het bezoek van koning Boudewijn, van de maker aan het werk in zijn atelier, en zelfs van het binnenwerk van zijn klokken. Van meer dan vijftig foto's zijn zelfs de originele negatieve glasplaten toegevoegd.

Verder zijn er handgeschreven documenten van Zimmer, waaronder teksten van voordrachten over "radar en atoomenergie" (1947), over atoomsplitsing en over astronomie. We krijgen een inkijkje in de werkwijze van Zimmer als we zijn schriftjes met handgeschreven notities, tekeningen en berekeningen doorbladeren. Er is zelfs een doosje toegevoegd met de medailles die hij in zijn lange leven verwierf.

Voor de documenten zal ongetwijfeld een aardig robbertje gevochten worden tussen de Lierse instellingen en de plaatselijke verzamelaars. Die kunnen op 20 maart overigens op vele paarden wedden, want de veiling bij Bernaerts bevat ook legio werk van andere beroemde Lierenaars: houtskooltekeningen van Oscar Van Rompay, een vroeg olieverf-stilleven en een aquarel van Felix Timmermans, een pentekeningen van Theodore Verstreken, en vooral veel fraaie potlood- en pentekeningen van Fred Bogaerts. Vermelden we tenslotte nog een collectie van meer dan 100 oude foto's van Lier, met onder meer luchtfoto's en beelden van de vernielingen van 1914. Als kers op de taart veilt Bernaerts in april een originele naoorlogse "vredesklok" van Louis Zimmer.

22ste Boeken- en Grafiekveiling bij Veilinghuis Bernaerts, Verlatstraat 22, 2000 Antwerpen, woensdag 20 maart 2002. Inlichtingen 03/248.19.21, www.bernaerts.be