De gastronomie van Italië

Publicaties met de Italiaanse gastronomie als thema blijven de markt overspoelen. Tussen het koren zit heel wat kaf. Dat geldt zeker niet voor De gastronomie van Italië van Anna del Conte, een schitterend naslagwerk.
BR>
Del Conte's Gastronomie van Italië is eigenlijk een kookbijbel. Tweehonderd typisch Italiaanse recepten, van eenvoudige eenpansgerechten tot luxueuze bereidingen, komen aan bod. Daarnaast beschrijft de auteur zo'n 700 basisingrediënten en legt ze specifieke termen en technieken uit. Voor de wijnindex deed ze een beroep op collega Bruno Roncarati. Het boek is rijk geïllustreerd met afbeeldingen van historische kunstwerken en schitterende receptenfoto's.

Recept: Ziti in tonijnsaus

Ingrediënten voor 4 personen: 1 fijngesneden uitje, 5 eetlepels olijfolie (extra virgine), zout en peper, 2 fijngesneden knoflookteentjes, 4 fijngesneden ansjovisfilets, 350 g ontvelde, ontpitte en in blokjes gesneden tomaten, 2 theelepels gedroogde oregano, 75 g tonijn in olijfolie (uit blik), 350 g ziti (buisvormige pasta), 50 g geraspte caciocavallo (kaas).
Bereiding: Smoor de ui 7 minuten al roerend in een grote braadpan in 5 eetlepels olijfolie met een beetje zout. Voeg de knoflook toe en smoor 2 minuten mee. Roer de ansjovisjes erdoor en druk ze met een lepel op de bodem van de pan fijn. Voeg na 1 minuut de tomaten en de oregano toe. Laat de saus 30 minuten sudderen. Doe de tonijn erbij en laat de vis 10 minuten meesudderen. Kruid met peper. Kook de pasta al dente. Laat goed uitlekken in een vergiet. Giet de saus over de pasta en strooi er de geraspte kaas over.

De gastronomie van Italië, Anna del Conte, Tirion, 416p, 43 euro