Gijzelnemer gefrustreerd over breedbeeld-tv

Frustratie over de "arrogante manipulatie" van producenten van breedbeeldtelevisie, hebben maandagmiddag een 59-jarige man uit Uithoorn het leven gekost. Nadat hij zeven uur lang werknemers in gijzeling had gehouden in de Amsterdamse Rembrandttoren, joeg hij zichzelf rond 16.30 uur twee kogels door het hoofd. Hij overleed kort daarna in een ziekenhuis.

BELGA

Opmerkelijk aan de hele zaak is dat de man zich in zijn doelwit heeft vergist. Hij had het eigenlijk gemunt op Philips, dat in de ernaast gelegen Breitnertoren zetelt.

De eisen van de man waren in het begin onduidelijk. In de loop van de ochtend bleek uit faxen die hij vanuit de toren naar diverse media stuurde dat hij al ruim een jaar een kruistocht voert tegen de breedbeeldtelevisie. De zwarte balken die soms boven en onder in beeld verschijnen als programma's in breedbeeldformaat worden uitgezonden op een gewoon televisiescherm, ervoer hij als een pressiemiddel om een nieuw, duur toestel aan te schaffen.

Hij stuurde er brieven over aan onder meer de Consumentenbond en het Algemeen Dagblad, maar vond geen gehoor. Dat leidde uiteindelijk tot zijn wanhoopsdaad.

Het is niet duidelijk waar de man de wapens vandaan had. Hij had een strafblad, maar was nooit veroordeeld wegens gewelddaden.