Crèchekinderen op basisschool minder vaak verkouden

Crèchekinderen krijgen in de basisschoolleeftijd waarschijnlijk minder vaak te kampen met verkoudheid dan andere kinderen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. In crèches bouwen kinderen afweer op tegen veel van de virussen die verkoudheid veroorzaken, zo blijkt uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd aan de geneeskundefaculteit van de Universiteit van Arizona. Sommige kinderartsen gaan er al jaren vanuit dat crèchekinderen op latere leeftijd beter bestand zijn tegen verkoudheidsvirussen.

APNED

BR>

Uit het onderzoek blijkt dat crèchekinderen op 2-jarige leeftijd bijna twee keer zo vaak verkouden zijn als andere kinderen. Als ze tussen de 6 en 11 jaar oud zijn, zijn deze kinderen juist slechts een derde keer zo vaak verkouden als kinderen die als peuter geen crèche hebben bezocht. Op 13-jarige leeftijd is het verschil tussen beide groepen verdwenen.

De leider van het onderzoek, Thomas Ball, zegt te hopen dat de uitkomst van het onderzoek het schuldgevoel van ouders die hun kinderen naar de crèche sturen zal doen verminderen. "Het voordeel van verkoudheden in de peuterleeftijd is dat kinderen later, als het belangrijk is, minder van school hoeven te verzuimen", zegt de arts Abraham Bergman, die is verbonden aan de Universiteit van Washington.