Noodtoestand in bovenloop Maas

De zware regenval van dinsdagnacht heeft in de provincie Namen overstromingen veroorzaakt. Bovendien moesten sommige wegen worden afgesloten en op verschillende plaatsen worden mensen uit hun huizen geëvacueerd.

BELGA

BR>

In de bovenloop van de Maas werd de noodtoestand afgeroepen. Het peil van de stroom stijgt nabij Heer-sur-Meuse en Hermeton. In de streek van Dinant staat het water op een camping tachtig centimeter hoog en de brandweer moest er tussenkomen om bewoners en huisraad uit voorzorgsmaatregel te ontruimen. Ook in Heer was dat het geval.

De Maas trad eveneens uit zijn oevers in Hastière, Waulsort en Profondeville. In Couvin en Viroinval zijn Eau blanche en Eau noire gestabiliseerd. In Mariembourg daarentegen is de Brouffe, een zijrivier van de Eau Noire, uit zijn bedding getreden. Daardoor staan verscheidene hectaren weiland onder water.

De weg tussen Dinant en Waulsort is ondergelopen. Aan de uitrit van Yvoir, ter hoogte van de brug van Houx, staat er tien centimeter water op het wegdek. Dezelfde situatie doet zich voor op de weg van de "Rocher Bayard" en op een ringlaan in Dinant-centrum. Ook de baan tussen Godinnen en Dinant is geblokkeerd. In Bouillon raakte de N929 versperd door stenen en modder. In Ciney vielen omgewaaide bomen op het wegdek.