Het is tijd voor de voorjaarssnoei

Snoeien is een tijdrovend karwei en wie er eenmaal mee begint, moet elk jaar opnieuw aan de slag. Het is soms beter er voor te zorgen dat struiken en bomen voldoende plaats hebben zodat ze vrijuit kunnen groeien. Van sommige struiken kan je best helemaal afblijven en er zijn bomen die juist in deze bladloze periode de ingreep absoluut niet verdragen. Ze gaan bloeden en dat kan slecht aflopen. Toch moet elke tuinier af en toe de snoeischaar hanteren.

BR>

"In de praktijk moet je natuurljk af en toe wel eens snoeien", aldus boomverzorger Wolfgang Meganck van de gelijknamige firma. "Kruisende of schurende takken moeten worden verwijderd, dood en naar binnen groeiend hout ook. En natuurlijk snoei je een klimplant of boom als hij de toegang tot je huis belemmert of al je licht wegneemt. Toch is het ook hier beter op voorhand een juiste keuze te maken. Wie niet veel ruimte heeft, kan voor kleinere struiken of bomen kiezen. En een aantal bomen met een open kruin of een klein blad zijn wel geschikt om naast een woning te planten. Ik denk bijvoorbeeld aan de valse Christusdoorn (Gleditsia) en de valse Acacia of Robinia. Ook de notelaar kan je zonder al te veel problemen wel dicht bij een woning planten."

Wie toch aan de slag gaat met de snoeischaar kan zich best eerst informeren over de reactie van de struiken in kwestie op zo'n behandeling. Sommige zoals de Viburnum tinus laten zich probleemloos snoeien, van andere kan je beter afblijven. De Hamamelis bijvoorbeeld houdt helemaal niet van de snoeischaar. Een sering wordt na snoei niet compacter maar reageert juist met zoveel scheuten dat je nadien opnieuw aan de slag moet. De Japanse kwee kan je dan weer perfect uitdunnen; als je het niet doet groeit hij heel wild en warrig. Ook rode kornoelje mag je gerust drastisch snoeien."

Bloei

Terwijl de rest van het jaar vooral onderhoudssnoei gebeurt, is voorjaarssnoei over 't algemeen vormsnoei. Er wordt uitgedund en teruggenomen op de gesteltakken (de hoofdtakken die de structuur van de struik vormen). En natuurlijk is er de voorjaarssnoei om de bloei te bevorderen. Omdat snoeien het volume vermindert, is er meer sap voorhanden voor wat er over is en als reactie worden nieuwe scheuten gevormd die gaan bloeien. Dat geldt bijvoorbeeld voor blauwe regen, die soms ook moet worden gesnoeid om hem in te tomen.

Je snoeit best zoveel mogelijk met de snoeischaar, want dat geeft de zuiverste snee. Kies voor een model dat goed in de hand ligt, best met een vervangbaar mes. Voor takken van meer dan 2 cm diameter gebruik je de takkenschaar. Met een handzaagje kan je moeiteloos takken van 10 cm doormeter afzagen. Snoeigerief moet uiteraard vlijmscherp en perfect onderhouden zijn.

Bloeden

Wolf: "In tegenstelling tot wat men vroeger dacht, kan je de meeste struiken en bomen in feite het hele jaar rond snoeien. Het is zelfs gebleken dat het beter is in de actieve periode te snoeien. De wonde wordt dan vlugger ingekapseld. Meestal worden bomen gesnoeid als ze nog niet in blad staan maar toch al actief zijn, heel vroeg in het voorjaar dus. Dan heeft men immers een beter zicht op de vorm van de boom."

"Toch zijn er een aantal bomen die absoluut nooit in bladloze toestand mogen worden gesnoeid. De notelaar, de berk, de esdoorn en de haagbeuk bevatten veel spinthout waarin in deze periode de opgaande sapstroom volop aan de gang is. Als je weet dat zo'n sapstroom bij zonnig weer een snelheid heeft van zestig kilometer per uur, kan je de gevolgen makkelijk raden. Als je deze bomen nu snoeit, gaan ze hevig bloeden en dat kan faliekant aflopen. Elk jaar weer moeten we tuinliefhebbers helpen die het risico blijkbaar niet kennen of er zich niet aan storen. We trachten dan de sapstoom te stoppen met vloeibare cellulose. Cellulose is namelijk een van de bouwstenen van hout. Meestal is de druk van de sapstroom zo sterk dat zich blaren vormen die we dan moeten doorprikken. Soms tot vier keer toe. Sommige bomen, zoals de tamme kastanje, bloeden dan weer nooit. Als je een tak afzaagt, lijkt het hout wel dood."