Epson 3100Z: digitale topkwaliteit

Print
Dat de markt van digitale fotografie zeker niet uitsluitend het domein is van de traditionele fabrikanten van fototoestellen wordt duidelijk bewezen door Epson. Met de nieuwe PhotoPC 3100Z heeft Epson immers een ijzersterk toestel in handen. Digitale topkwaliteit en een hoog gebruiksgemak tegen een erg competitieve prijs.
BR> De PhotoPC 3100Z is de opvolger van de populaire 3000Z. De 3100Z heeft een aantal belangrijke nieuwe eigenschappen, zoals de Print Image Matching-technologie, waarmee het mogelijk wordt om - in overleg met daarvoor geschikte Epson-printers - automatisch de optimale printmethode te selecteren voor de afdruk van een bepaalde foto.
Het toestel behoort met zijn 490 gram en zijn afmetingen van 10,8 x 9 x 6,5cm niet omiddellijk bij de allerkleinste en allerlichtste digitale camera's, maar ligt toch erg goed in de hand. Het zwart-grijze toestel oogt modern. Opvallend is ook het gebruiksgemak. Na het uitpakken van het toestel heeft u door de volautomatische functies al onmiddellijk uw eerste foto's gemaakt en op de pc geplaatst. U kan zich hier misschien al mee tevreden stellen, maar wanneer u na de eerste kennismaking wat dieper op de mogelijkheden ingaat, ontdekt u een waaier aan features waarmee u uw digitale foto's precies naar eigen voorkeur kunt maken.
De PhotoPC 3100Z beschikt over een hoogwaardige 3.34-megapixel CCD-chip die door een speciale technologie in staat is om beelden af te leveren met een resolutie tot 4.8 megapixel (2.544 op 1.904 pixels). Hiermee kan de camera zelfs zijn mannetje staan in de professionele markt. De andere resoluties waaruit gekozen kan worden zijn: 640x480, 1.600x1.200, 2.048x768 en 2.048x1.536 pixels. De foto's worden opgeslagen op de bijgeleverde CompactFlash-kaart van 16 megabyte die bijna 30 beelden in hoge kwaliteit kan bevatten. Indien u meer opslagruimte nodig heeft kan u een CompactFlash-kaart tot 320 megabyte aanschaffen.
Het toestel heeft een 3x optische/2x digitale-zoom, sluitertijd en diafragma kunnen zowel automatisch als manueel ingesteld worden via het menu dat gemakkelijk te bedienen is via het kleuren-lcd-schermpje aan de achterzijde van het toestel. Via dit schermpje kan u navigeren doorheen de foto's en de camera-opties. U verbruikt natuurlijk wel nogal wat batterij-energie wanneer u veelveeldig gebruikt maakt van het scherm.
Overdracht van de foto's naar de pc gebeurt via de snelle USB-aansluiting (Pc en Mac). De bijgeleverde drivers en software maken dit een fluitje van een cent. Met een snelle autodownload-optie kan u de foto's met één klik snel wegschrijven naar een folder op uw harde schijf en aansluitend automatisch bekijken in thumbnail-formaat.
De camera heeft een ingebouwde flitser, een externe flitser kan optioneel aangebracht worden. Een leuke extra is nog de mogelijkheid om met de camera ook korte (bewegende) videoclips op te nemen (inclusief geluid via de ingebouwde microfoon).
Conclusie: de Epson PhotoPC 3100Z een aanrader voor zowel amateur- als professionele fotografen. De kwaliteit van de foto's is kortweg uitstekend (ondermeer ook door de goede lichtmeting, zowel voor daglicht als voor flitslicht), de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en de bediening is gebruiksvriendelijk. De camera wordt geleverd met USB-kabel, tv-kabel, alle benodigde software voor foto-bewerking, een draagtasje en 4 AA-batterijen (minpuntje: de meegeleverde batterijen zijn niet oplaadbaar). De PhotoPC 3100Z is momenteel verkrijgbaar tegen een richtprijs van zo'n 39.000 frank.