EU-commissie steunt nieuwe generatie internet

Print
De Europese Commissie heeft een actieplan goedgekeurd voor de uitbouw van IPv6, het internet-protocol voor de toekomst. Het nieuwe protocol breidt het aantal internet-adressen fors uit en opent zo mogelijkheden naar allerlei nieuwe technologieën.
Het huidige protocol IPv4 (IPv5 was een doodgeboren kind) laat wereldwijd slechts vier miljard adressen toe. Van dat aantal is 74 procent in handen van de VS, Europa heeft 15 procent en de rest van de wereld moet het resterende delen.

Met vier miljard adressen is minder dan één internetadres per wereldburger mogelijk. Dit is veel te weinig rekening houdend met de technologische ontwikkelingen die allerlei systemen aansluiten op het internet. Het gaat dan over GSM's, autonavigatie, huishoudtoestellen, etc. De schattingen stellen dat het huidige aantal internet-adressen tegen 2005 zal zijn opgebruikt.
Met IPv6 (internet protocol version 6) stijgt het aantal adressen met een immens aantal miljarden. Bovendien laat de nieuwe standaard toe diverse toestellen veel makkelijker te koppelen, en zijn er ook hogere veiligheidsgaranties.
Europa investeert daarom op korte termijn 55 miljoen euro in gerelateerd onderzoek (de standaard zelf is al een vijf jaar oud) en ook het grootste Europese computernetwerk schakelt binnenkort over op de nieuwe standaard.
Naast de Unie zijn het vooral Aziatische landen die zwaar investeren in IPv6. Ook zij voelen de nood aan extra adressen sterk.