OS 2002 - ijshockey (m) - Wit-Rusland stunt tegen Zweden

Print
Wit-Rusland heeft woensdag voor de eerste sensatie in het Olympische ijshockeytoernooi voor mannen gezorgd. De outsider hield in de kwartfinale Zweden af met 4-3. Voor een finaleticket moet het op het ijs tegen de winnaar van de partij tussen Finland en Canada. Ook Rusland is al zeker van de halve finales na de 1-0 zege tegen Tsjechië.
De ijshockeyploeg van Wit-Rusland zorgde in Salt Lake voor een enorme stunt. De Wit-Russen hielden de veel sterker geachte Zweden in bedwang. "We hadden tevoren over het wonder van de Amerikaanse ijshockeyers in 1980 gesproken en gezegd: dat kunnen we ook", zei de Wit-Russische speler Ruslan Salei. Vooraf gaf niemand een cent voor het team. In de finalepoule verloren ze alles met dikke cijfers (8-1 tegen Finland, 6-4 tegen Rusland en 8-1 tegen de VS). De bookmakers noteerden de ploeg met 200 tegen 1.
Maar voor 7240 toeschouwers in het E Center in Salt Lake voltrok zich een wonder. Via de periodestanden 2-1, 0-1, 2-1 was het Wit-Rusland dat aan het langste eind trok. De ploeg toonde geen ontzag voor de dikbetaalde profs uit de Amerikaanse NHL-competitie. De Zweden hadden tot nu toe in de finalepoule alles gewonnen. De Olympisch kampioen van 1994 nam in de vierde minuut nog wel een voorsprong via Niklas Lidström van de Detroit Red Wings, maar zes minuten later waren de rollen omgedraaid. Wit-Rusland benutte ijskoud de overtalsituaties via Oleg Romanov en Dimitri Doedik.

Zweden begon daarna aan een stormloop op het Wit-Russische doel. Michael Nylander (Chicago Blackhawks) maakte gelijk, maar verder keerde keeper Andrej Mezin, die bij Berlin Capitals onder contract staat, alle inzetten. De beslissing viel in de laatste periode. Andrej Kovalev bracht de Wit-Russen weer voor. De Zweden toonden nog eenmaal veerkracht via Mats Sundin, maar 144 seconden voor tijd maakte Vladimir Kopat de sensatie compleet.
Rusland haalde het maar magertjes van Tsjechië. Met slechts één doelpunt in de tweede periode stootten de Russen door naar de halve finale, waarin ze uitkomen tegen de winnaar van het duel tussen de Verenigde Staten en Duitsland.