Horror-icoon Christopher Lee op feesteditie BIFFF

Print
Het "Brussels International Festival of Fantasy, Thriller & S-F Film", kortweg BIFFF, viert zijn 20ste editie (15 tot 30 maart) en steekt daarom nog een tandje bij, zowel wat programmatie als animatie betreft.
Het festival, dat vorig jaar liefst 60.000 liefhebbers van de fantastische- en griezelfilm over de vloer kreeg, heeft kennelijk geen moeite om de internationale top van deze filmgenres naar Brussel te halen. Levende legende Christopher Lee, onder meer bekend van zijn vertolkingen als elegante maar bloeddorstige Graaf Dracula, komt de jury van het festival voorzitten en zal enkele van zijn films zelf presenteren in het Filmmuseum.

Andere eminente gasten zijn onder meer de Britse regisseurs Roland Joffe, Jack Cardiff en Ken Russell, de Italiaan Dario Argento, het enfant terrible van de Japanse griezelfilm Takashi Miike, tekenfilmer Mamoru Oshii (van "Ghost in the Shell") en nog uit Japan: regisseur-acteur-scenarist Shinya Tsukamoto.
Volgens de organisatoren is er dit jaar een schuchtere terugkeer van de Science Fiction in het aanbod, maar blijft de griezelfilm domineren. Van de twaalf films in wedstrijd voor de Gouden Raaf en de twee Zilveren Raven zijn er vier uit Japan, drie uit Spanje en twee uit de VS. De andere kandidaten komen uit Groot-Brittannië, Zuid-Korea en Denemarken.

Het BIFFF 2002 opent vrijdag 15 maart in het Auditorium van de Passage 44 met "The Mothman Prophecies" van Marc Pellington. De slotfilm, zaterdag 30 maart, is "Rollerball" van John McTiernan, een remake van Norman Jewison's prent uit 1975. Na afloop gaat het traditionele Vampierenbal van start. In totaal staan er in de Passage 44 en in Cinema Nova honderdenzes voorstellingen geprogrammeerd.