Is derde ruimtetoerist een vrouw?

Er is een nieuwe kandidaat voor een toeristische vlucht naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Er wordt gewag gemaakt van iemand met de Poolse nationaliteit en een vrouw, maar het is onduidelijk of het om dezelfde persoon gaat.

BELGA

"We hebben een kandidaat voor een commerciële ruimtevlucht deze herfst", zei woordvoerder Sergej Gorboenov van het Russische ruimtevaartbureau Rosaviacosmos. Dit impliceert dat deze ruimtetoerist samen met de Belg Frank De Winne met een Sojoez naar en van het ISS zal vliegen.

Het Duitse persbureau DPA meldde uit onofficiële bron in de Sterrenstad nabij Moskou dat die kandidaat-ruimtetoerist iemand uit Polen zou zijn die over een wetenschappelijke doctorstitel beschikt.

De kosmonautenopleiding van die kandidaat zou in maart beginnen. Het Franse persbureau AFP meldde onder aanhaling van een anoniem gebleven functionaris van het Instituut voor Medische en Biologische Problemen dat voor het eerst een vrouw kandidaat is voor een toeristische ruimtetrip. Zij ondergaat momenteel medische tests.

Nog volgens AFP heeft de persdienst van Rosaviacosmos de informatie bevestigd. Een contract is echter nog niet ondertekend. De persdienst wou ook haar nationaliteit niet vrijgeven omdat dit een "commercieel geheim" is.

Over het tijdstip van een vlucht repte AFP met geen woord. Het blijft aldus onduidelijk of de Pool en de vrouw één en dezelfde persoon zijn.

In de lente van vorig jaar werd de Amerikaanse miljonair Dennis Tito de eerste echte ruimtetoerist. Dat was zeer tegen de zin van de niet-Russische partners in het ISS, onder wie België. Sindsdien zijn er afspraken over de criteria waaraan kandidaten dienen te beantwoorden.

Eind april vertrekt op Bajkonoer in Kazachstan de Zuid-Afrikaanse Internettycoon Mark Shuttleworth als tweede ruimtetoerist naar het ISS. Bij de heenreis zit hij in de Sojoez waarmee De Winne in november weer naar huis komt. Hij heeft het gezelschap van de ervaren kosmonaut Joeri Gidzenko en de Italiaanse ESA-astronaut Roberto Vittori.