Belgacom vs Planet Internet: donderdag uitspraak ten gronde

De Antwerpse rechtbank spreekt zich donderdag 21 februari ten gronde uit over het geschil tussen Belgacom en internetprovider Planet Internet. Belgacom wil in kortgeding de reclamecampagne van Planet Internet over het goedkope internetabonnement Planet Freedom laten stopzetten. Maandag verduidelijkten beide partijen voor de rechtbank hun standpunt.

BELGA

De campagne is volgens Belgacom denigrerend. 'Ze parafraseert immers onze actie de wereld aan je vingers,' zo luidde het. Vooral de hand met de opgestoken middenvinger is volgens Belgacom een 'zo obsceen mogelijke uiting van minachting'.

'Het is geen verwijzing naar Belgacom', stelt Planet Internet. 'Het is een parodie op het handje, waarin de cursor verandert bij het doorklikken op het internet. Het is een symbool gericht op een internetpubliek'.

Maar volgens Belgacom is de reclamecampagne ook misleidend. 'Planet Internet zegt volgens de campagne 25 procent goedkoper te zijn dan Belgacom. Maar dat klopt niet. Als je weinig surft is Belgacom zelfs goedkoper. Dit is het schoolvoorbeeld van misleidende reclame.'

"Jawel, het klopt wel", reageert Planet Internet. "Wij bieden een korting tot 25 procent aan op de beltijd, het aantal minuten dat je surft. De andere, vaste kosten blijven dezelfde. En dat wordt duidelijk vermeld in alle reclame. Het is een volstrekt normale manier van aankondigen. Belgacom doet het zelf ook in zijn brochure". Op donderdag 21 februari komt de zaak voor de stakingsrechter. Enkel die kan beslissen of de campagne van Planet Internet stopgezet moet worden.