Van Mechelen laat lek rond radiolicenties onderzoeken

Print
Mediaminister Dirk Van Mechelen (VLD) geeft de opdracht aan de Vlaamse ICT-manager om na te gaan wie een deel van een nota over de licenties voor de landelijke commerciële radio heeft gelekt. Dat zei hij donderdag in de mediacommissie van het Vlaams Parlement. Carl Decaluwe (CD&V) zei dat de nota door een ambtenaar is verstuurd.
Ook de meerderheidspartijen in de commissie waren het er donderdag over eens dat er een lek is geweest inzake de toekenning van de licenties aan Q Music en 4FM. Decaluwe had dat tijdens eerdere zittingen van de commissie beweerd. Hij legde het verband met de voorkennis waarnaar het gerecht momenteel een onderzoek voert.

De discussie verschoof zich donderdag naar vermeende politieke beinvloeding in de toekenning van de licenties. Decaluwe citeerde uit een uittreksel van een nota die hij in zijn bezit kreeg en die enkele weken vóór de toekenning aan de gespecialiseerde website Radiovisie werd gelekt.
Decaluwe zei dat het lek van 13 augustus vorig jaar dateert. Het parlementslid las voor uit e-mails waarin iemand die zich uitgeeft als ambtenaar, maar voor de rest anoniem blijft, delen van een nota overmaakt.

Volgens Decaluwe is de nota evenwel niet van de administratie of van het Vlaams Commissariaat van de Media (VCM) afkomstig. Hij vroeg Van Mechelen van wie de nota afkomstig is. Zelf heeft hij geen toegang tot de server vanwaar de e-mails werden verstuurd. Het uittreksel van de nota handelt over NRJ, één van de kandidaten voor een licentie die uit de boot viel. Volgens Decaluwe blijkt uit het uittreksel dat de kandidaat afgewogen werd. In het document dat Decaluwe voorlas is ook sprake van de Franse gemeenschapsminister van media Richard Miller.
Van Mechelen repliceerde dat het document hem onbekend is. "Het komt niet van mijn kabinet en ook op de administratie en het kabinet van de minister-president is het onbekend", aldus Van Mechelen. "Als er e-mails vanuit de Vlaamse administratie zijn verstuurd, zal de ICT-manager dat op alle mogelijke technische manieren nagaan", aldus de minister.
Hij verzekerde dat over de toekenning van de radiolicenties (een exclusieve bevoegdheid van het VCM) geen enkele interkabinettenwerkgroep heeft vergaderd.