Filmmakers maken bezwaar tegen tonen films door Milosevic

Print
Makers van documentaires over het uiteenvallen van Joegoslavië hebben woensdag bezwaar aangetekend tegen het gebruik van hun films door Slobodan Milosevic, die voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag terechtstaat wegens oorlogsmisdaden.
De Joegoslavische oud-president heeft tot nu toe materiaal gebruikt uit drie documentaires om aan te tonen dat hij onschuldig is aan de 66 punten omvattende aanklacht die tegen hem is ingediend. Maandag toonde hij fragmenten uit de film "Yugoslavia, the Avoidable War" om aan te tonen dat het conflict op de Balkan door het westen is georganiseerd.

De journalist Martin Lettmayer, die de film coproduceerde met George Bogdanich, zei dat de film door Milosevic wordt misbruikt. "Het geeft me een slecht gevoel. Wij hebben die film niet gemaakt om Milosevic te verdedigen. Wij maakten een film over politiek."
Volgens Bogdanich legt Milosevic de film verkeerd uit. "De bedoeling van de film is te laten zien dat de westerse landen een fout maakten door steun te geven aan gewapende separatisten. Toen de strijd begon waren zij niet meer in een positie om als eerlijke onderhandelaar op te treden", zei Bogdanich. "Milosevic is zeker deels verantwoordelijk voor die oorlog", zei hij.

Vorige week zorgde Milosevic ook al voor ophef door delen te tonen uit twee Duitse documentaires van de zender ARD. Milosevic zei dat de films aantonen dat de Serviërs niet verantwoordelijk zijn voor massamoorden in Kosovo en dat het Duitse ministerie van defensie de situatie heeft overdreven om steun te krijgen voor de Kosovo-oorlog, de bombardementen op Servië in 1999.
Jörg Schönenborn, hoofd televisie van de ARD, zei zich misbruikt te voelen omdat de documentaires bedoeld zijn als kritiek op het mediabeleid van de westerse staten, niet als pro-Servische propaganda.

De beschuldiging was dat de NAVO en het Duitse ministerie de waarheid verdraaiden om de publieke steun voor de luchtaanvallen op Joegoslavië te vergroten. "Wij hebben daar niets tegen in te brengen. Milosevic gebruikt dat echter als bewijs voor zijn stelling dat de NAVO misdadig handelde. Dat is een connectie die met de waarheid weinig van doen heeft", zei Schönenborn.