Sobelair: tijd dringt voor MBO-plan

Print
Het personeel van Sobelair heeft donderdag het sociaal plan van kandidaat-overnemer Preussag massaal weggestemd. "Vijfennegentig procent van het personeel stemde tegen", aldus vakbondsman Michel Boels (BBTK). Intussen dringt de tijd voor het management buy-out-plan (MBO). De investeerders achter het MBO-plan willen immers uitsluitsel tegen vrijdag.
Het management buy-out-plan is het plan van het personeel zelf. De investeerders hierachter willen tegen vrijdag duidelijkheid. De vakbonden dringen dan ook aan op een beslissing. "Het is tijd om kleur te bekennen", aldus vakbondsvrouw Inge Vervotte (ACV).
Morgen/vrijdag is een raad van bestuur bij Sobelair gepland.

Eerder noemden de vakbonden het sociaal plan van de Duitse toerismegroep Preussag/TUI (dochter JetAir is de belangrijkste klant van de chartermaatschappij, nvdr.) "onaanvaardbaar". Volgens de werknemersorganisaties geldt het plan van Preussag bovendien als "te nemen of te laten". Curator Christian Van Buggenhout ontkent dit. "Er is nooit sprake geweest van een plan dat te nemen of te laten is", aldus Van Buggenhout. Volgens de curator staat de Duitse toerismegroep wel degelijk open voor onderhandelingen.
De vakbonden en de curator bevestigden intussen de interesse van een derde kandidaat. "Het zou gaan om Deutsche Structured Finance (DSF)", aldus Vervotte (ACV). Een officieel bod zou evenwel nog niet zijn uitgebracht.
Bij Sobelair werken ongeveer 400 mensen.