Pfizer plant sluiting vestiging in Jette

Print
Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer wil zijn vestiging in Jette sluiten. Een 200-tal van de 600 werknemers bij Pfizer Jette verliezen hun baan. "Het is de intentie van Pfizer om binnen 18 tot 24 maanden te sluiten", zo luidt het in Jette. Binnenkort wordt over een sociaal plan onderhandeld. Aan de andere Pfizer-vestigingen in België wordt niet geraakt.
De vestiging in Jette ligt midden in een woonwijk. Uitbreiden kan bijgevolg niet meer. Bovendien blijkt uit een interne studie van Pfizer dat de groep wereldwijd kampt met een overcapaciteit. De productie van Pfizer Jette zal worden overgenomen door buitenlandse vestigingen.

Jette is één van de kleinere Pfizer-vestigingen. In de fabriek worden onder meer antibiotica en antidepressiva gemaakt. Er werken zo'n 600 mensen. De 200 werknemers die hun baan verliezen, werken allemaal in de productie. Het gaat om arbeiders, apothekers, technici en ingenieurs. De 400 mensen van de commerciële afdeling blijven buiten schot. Ze worden overgeplaatst naar de vestiging in Etterbeek. Er zou nog tot eind 2003 worden geproduceerd.
"De ontslagen zijn gepland voor eind 2003", luidt het. De sociale partners zijn aangesproken. Onderhandelingen over het sociaal plan zullen binnenkort worden opgestart.
De andere vestigingen van Pfizer in ons land blijven buiten schot. Pfizer heeft nog een fabriek in Louvain-La-Neuve, een distributiecentrum in Nossegem, een klinische afdeling in het Erasmus-ziekenhuis en een nieuw kantorencentrum in Etterbeek. Pfizer België telt ongeveer 1.200 werknemers.