Proces tegen Scientology gestart in Frankrijk

Print
In Parijs is donderdag een proces begonnen tegen de afdeling Ile de France van de Scientology-kerk in Frankrijk. Voormalige leden van de beweging beschuldigen de organisatie en de plaatselijke leider Marc Walter van poging tot fraude en onrechtmatig adverteren.
De uit Los Angeles afkomstige Church of Scientology wordt in Frankrijk beschouwd als een sekte en als zodanig in de gaten gehouden. De Franse wet geeft de autoriteiten de bevoegdheid om tegen sekten op te treden. De Nationale Unie van Verenigingen voor de Verdediging van Gezinnen en Individuen, die partij is in de rechtszaak, vindt dat de Parijse afdeling van Scientology gesloten moet worden. De afdeling herbergt 20.000 van de 40.000 leden in Frankrijk.

Voormalige Scientology-leden die het proces zijn gestart zeggen dat ze bedolven zijn onder reclamemateriaal van de kerk toen ze te kennen hadden gegeven dat ze hun lidmaatschap wilden beëindigen. Ze zouden indirect onder druk zijn gezet om niet te vertrekken. Het is voor het eerst dat Scientology voor een Franse rechter is gedaagd.
Jean Depuis, woordvoerder van de Franse Scientology-kerk, heeft het proces een heksenjacht genoemd. Hij zei te hopen dat de aanklager beseft "dat de Inquisitie zeshonderd jaar geleden is geëindigd".
De Church of Scientology werd in 1954 opgericht door de science-fictionschrijver L. Ron Hubbard. Prominente leden zijn Tom Cruise en John Travolta.