Levenslang voor vroegere SS'er bevestigd

Print
De voormalige SS'er Anton Malloth moet de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen. Het hoogste gerechtshof in Duitsland verwierp donderdag het beroep dat de 90-jarige had aangetekend tegen de uitspraak van een rechtbank in München.
Malloth was in de Tweede Wereldoorlog bewaker in een Gestapo-gevangenis in de buurt van het concentratiekamp Theresienstadt in het huidige Tsjechië. Hier zou hij zeker een joodse gevangene hebben vermoord. Malloths advocaat probeerde hem vrij te krijgen met het argument dat de aan kanker lijdende bejaarde te ziek is om in de gevangenis te worden opgesloten.

Malloth werd in 1948 in Tsjechië wegens moord en "onmenselijke folteringen" bij verstek ter dood veroordeeld. In Duitsland werd een gerechtelijk vooronderzoek wegens gebrek aan bewijsmateriaal gestaakt.
De vroegere SS'er leefde jaren in Noord-Italië in het Duitstalige Alto Adige. In 1999 kwam het onderzoek tegen Malloth op gang na een nieuwe getuigeverklaring uit Tsjechië. Hij woonde toen in een verzorgingshuis in Pullach bij München. Vorig jaar kreeg hij in München levenslang.