Bestand Sri Lanka met Tamil Tijgers

Print
De regering van Sri Lanka is donderdag een bestand overeengekomen met de Tamil Tijgers (LTTE). Het historische besluit maakt deel uit van pogingen van Noorwegen een vredesakkoord tot stand te brengen na tientallen jaren strijd. Het is zeven jaar geleden dat er voor de laatste keer vredesbesprekingen waren. Die zijn toen mislukt.
Premier Ranil Wickremesinghe stemde donderdag in met een document dat door Noorwegen was opgesteld na overleg met de regering en de Tamil Tijgers. Het staakt-het-vuren is volgens diplomatieke bronnen voor onbepaalde duur. Waarschijnlijk vrijdag wordt de officiële aankondiging en de ondertekening verwacht van het staken van de vijandelijkheden. Later dit jaar zouden dan vredesbesprekingen kunnen worden gehouden. Details over het akkoord zijn nog niet bekend.

De overeenkomst kwam tot stand ondanks het uitbreken van gevechten op zee voor de noordoostkust van het Aziatische eiland. Die gevechten begonnen donderdag na een periode van relatieve rust. Beide partijen hielden zich sinds eind vorig jaar aan een staakt-het-vuren, dat twee maanden zou duren.
De LTTE strijdt al sinds 1983 voor een eigen Tamilstaat in het noorden en oosten van Sri Lanka. De rebellen zouden intussen bereid zijn akkoord te gaan met autonomie, een houding die het welslagen van vredesberaad flink zou bevorderen.