Milosevic: Slachtoffer getuigt over bombardementen

Print
In het Milosevic-proces is donderdag het tweede slachtoffer van de misdaden waarvoor de ex-president van Joegoslavië is aangeklaagd, komen getuigen. Fehim Elshani vertelde het VN-Tribunaal over de talrijke doden en gewonden die er onder de Kosovo-Albanezen tijdens het conflict met Servische strijders zijn gevallen.
De bejaarde boer beschreef de paniek die uitbrak onder de Kosovo-Albanezen toen de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in maart 1999 begonnen. De etnische Albanezen waren bang voor de wraak van de Servische politie en het Joegoslavische leger.

Volgens Elshani (67) werd die vrees aangewakkerd door verontrustende uitzendingen op de Servische radio. Tienduizenden Albanezen uit zijn buurt zochten een schuilplaats in de heuvels. Zelf werd Elshani door een Servische agent met een mes bedreigd. De getuige vertelde ook over drie bejaarde vrouwen die levend zijn verbrand. "De dingen die u heeft gedaan, zijn onvoorstelbaar", aldus de getuige aan het adres van Slobodan Milosevic.
De voormalige president is inmiddels gestart met het kruisverhoor van Elshani. Milosevic hamerde er tijdens zijn vraagstelling opnieuw op dat de NAVO-bombardementen een echte "ramp" zijn geweest.