Tsjechische premier vergelijkt Haider met Hitler

Print
De Tsjechische premier Milos Zeman heeft de extreem-rechtse Oostenrijkse politicus Jörg Haider vergeleken met Adolf Hitler. Volgens de premier vormt Haider een gevaar voor de Europese Unie.
Zeman, die Haider al eerder heeft aangevallen, deed zijn beschuldiging in een vraaggesprek met de krant Mlada Fronta Dnes. "Haider betekent niet alleen een gevaar voor Tsjechië, maar ook voor de Europese Unie, op dezelfde manier als Adolf Hitler een gevaar voor Europa was", zei hij.

Haiders partij FPÖ heeft onlangs een petitie opgesteld waarin een Oostenrijks veto tegen de toetreding van Tsjechië tot de Europese Unie wordt geëist tenzij Tsjechië een kerncentrale niet ver van de Oostenrijkse grens sluit. De petitie werd ondertekend door 900.000 Oostenrijkers. De Europese Unie wil zich niet mengen in het Oostenrijks-Tsjechische conflict.
In januari noemde Zeman Haider al een post-fascist. Hij suggereerde dat Oostenrijk zich maar beter snel kon ontdoen van zowel de Karinthische gouverneur als zijn partij, die deel uitmaakt van de Oostenrijkse regering. Haider noemde Zeman vervolgens een post-communist en Oostenrijk tekende officieel bezwaar aan tegen de uitspraken van de Tsjechische premier.